Kereső
Belépés
Szavazás

Fel mered e vállalni Jézust Megváltódnak mások előtt is?

"Milyen szép a szerelmed húgom, mennyasszonyom!" Énekek 4, 9-16

2013-09-22. Úrnapi istentisztelet.

„Milyen szép a szerelmed, húgom, menyasszonyom!”

Énekek éneke 4, 9-16

Ez egy gyönyörködés, ami itt le van írva. A vőlegény a menyasszony szépségeiben gyönyörködik, Jézus pedig az egyház szépéségében.

„Megdobogtattad a szívem.” – Ez az egyház életének a célja. Isten ezért teremtette az embert, hogy az Ő Istenét megismerje és az ő dicsőségére éljen. Ez fontosabb minden nagy áldozatvállalásnál, még a misszió végzésénél is, hogy Isten dicsőségére éljünk, hogy ez legyen minden dolgunkban a legfontosabb, hogy Isten szerető Atyai szívét megdobogtassuk. Az Úr Jézus értünk életét sem sajnáló szívének örömöt okozzunk.

Mivel dobogtatta meg Szulamit Salamon szívet? Azt írja az ige: „szemed egy pillantásával.” Ennyi is elég? Igen, ha az a pillantás olyan. Mert milyen lehet egy pillantás? Lehet az ragyogó, amiben az Úr iránti élet, az Istennel ápolt élő kapcsolat, az Istent szolgáló keresztyének tiszta és örömteljes tekintet. Vagy lehet sunyi, megalkuvó, földet bámuló kaini tekintet, amely végzi ugyan az Istennek való áldozat bemutatását, de ott belül a szívében gonosz indulat, gyilkos harag, irigység és indulat tombol. Isten gyermekeinek a tekintete olyan, mint a szívük. Ha a szívük tiszta és az Úr igéjével van tele, akkor az a pillantás megdobogtatja az ÚR szívét. Ha az a szív a világ kincsével és csillogásával van tele, akkor a szem pillantása megfáradt, fényét vesztett, Istennek inkább bánatot okozó pillantást.

Ilyen a következő ige is: „megdobogtattad a szívem nyakdíszed egy láncocskájával.” Milyen lánc van a mi nyakunkon? Itt nem az arany vagy ezüst láncokról van szó, hanem a szolgálat láncáról. Van egy lánc egy iga, ami az Úr szekerét húzza. Ez a Jézus igája, ami gyönyörűséges. Ezzel ellentétben van a világ igája. A világ igája nem is egy láncból áll. Úgy szokott ez működni, hogy a keresztyén ember nagyobbra szabja az igényeit, mint ami a lehetősége. Erre egy kicsit rá kell dolgozni és egy kevéssel többet kell vállalni. Aztán bejön a dolog. Újra megpróbálja és újra bejön. Aztán megnézi a keresztyén ember a világ fiait, hogy azoknak milyen szép házuk, milyen jó autójuk van. Ennek hatására még nagyobbra szabja az igényeit, és rövid időn belül a saját maga szabta igények rabszolgája lesz, ami egyben a világ szabta célok. Ezekért a célokért újabb és újabb láncokat kell a nyakba venni, míg az a nyak egyszer csak bele nem fárad halálosan. Aztán nem marad más hátra csak egy kiéget tekintetű, a világ terheiben megfáradt világi ember, aki még emlékszik arra, hogy valamikor a keskeny úton járt, valamikor még Istent szolgálta, élő gyülekezetbe tartozott, és számára a Krisztus igája volt a legszebb és leggyönyörűségesebb. Öregen már megvan mindene, már a ház is olyan szinten van, mint a világ gyermekeinek, csak már nincs kivel megosztani, mert a pénz és a világ utáni hajsza megsemmisítette a házassági, a családi meg a gyülekezeti kapcsolatokat is.

Kedves testvérem, aki ezt az igehirdetést hallgatod vagy olvasod, mond milyen láncok díszítik a te nyakadat.  A világ rabláncai, vagy a Krisztus igája, amely gyönyörűséges és könnyű nagyon.  A két lánc egyszerre nem hordható. A világ láncaiért le kell dobni a Krisztus igáját, a Krisztus igájáért a világ rabláncait. A kettő együtt nem megy. Melyiket áldoztad fel melyikért? Melyik van most rajtad? Egyik élet vége egy dicsőséges bemenetel a mennybe, addig is körülvesz egy boldog család, és egy szerető gyülekezet. A másik vége kihajszoltság, betegség, öregség, anyagilag elrendezett, de a szülőktől messze elmenekült gyermekek.

Keresztyén ember ne feledd, életed vége attól függ, hogy milyen az eleje, a célba érkezés attól függ, hogy milyen úton indulsz el, kinek az igáját veszed a nyakadba, Isten ma arra hív, hogy válaszd a Krisztus igáját. Ha körülötted mindenki, még hívő keresztyének is a világ kincséért égetik el magukat két-három állásban, te akkor is az Isten dicsőségének oltárán égesd el életed, és mert felvállalni ebben a rohanó, anyagias, harácsoló világban is, hogy a Krisztus igája az én egyetlen igám, mert én és az én házam népe az Úrnak szolgálunk. Ti válasszatok még ma, hogy kinek akartok szolgálni, de én és az én házam népe az Úrnak szolgálunk.

"Milyen szép a szerelmed húgom, mennyasszonyom!" Énekek 4, 9-16 hozzászólásai

Szólj hozzá

0.092 mp