Kereső
Belépés
Szavazás

Fel mered e vállalni Jézust Megváltódnak mások előtt is?

Okkultizmus és kereszténység

    Tóth Zoltán Beregujfalui Evangéliumi  Református Egyház lelkipásztora írta ezt a cikket!                                                 Okkultizmus és keresztyénség

Az okkultizmussal fogunk foglalkozni, ami veszélyt jelent a fiatalságra. Nem annyira a falusi babonás szokásokkal, öntésekkel, meg hasonlókkal. Ezek is veszélyesek, de ezekkel tisztában vagytok. Inkább olyan új dolgokkal, amivel találkozhattok akár az iskolában, akár a tévében.

Az okkultizmus szó jelentése rejtett dolgokkal való foglalkozás. Az a lelki világ, amit Isten elrejtett, elzárt tőlünk, mert veszélyes. Ez az ördögi világ és ördögi erők. Az emberekben ősidők óta benne van a vágy, hogy Isten nélkül megoldják problémáikat, és ezért okkult erőket használnak fel. Ennek az okkult erőknek a reklámozása megy az utóbbi időben erőteljesen a tévében. Körülbelül az elmúlt nyolc évben okkult sorozatok árasztották el a tévéműsorokat: boszorkányok, sárkányok, varázslók meg hasonlók. Amíg azelőtt az izmos férfihősök és a csinos nők, vagyis a testiesség uralta a filmipart, olyan hirtelen varázslatok, okkult filmek és könyvek kerültek előtérbe. Megjelentek a Herry Potter könyvek és az azelőtt soha nem olvasó gyerekek elkezdték falni. Aztán filmek is készültek. Herry mellett megjelentek kollegái A gyűrük ura, Narnia krónikái, a Hobbit és a fanthasy filmek széles választéka. A rajfilmek többségét is az okkult mesék teszik ki. Varázslás, emberfeletti képességek meg hasonlók. Ami Hollywoodnak egy jó üzlet, az a képernyő másik oldalán lelki tömegpusztítás. A mai oldalon egy néhány dolgot megnéznénk, amivel találkozhattok vagy találkoztok is.

1A halloween kultusz. Ezen az ősszel érdekes hírre lettem figyelmes. A híradó halloween partikról számolt be és az amerikai őszi ünnep magyarországi térhódításáról. Aztán Beregszászban is érdekes plakátot láttam, amely ugyancsak egy halloween partit reklámozott. De mi is ez a halloween, amit egyesek előszeretettel ránk akarnak erőszakolni. Milyen ünnep is ez, amiben ijesztő tökfigurákat, csontvázakat, boszorkányokat, szellemeket kell megjeleníteni. Horrorfilm jeleneteket kell nézni vagy eljátszani vagy a jelmezt magadra ölteni. És miért kell ezt adaptálni a magyar kultúrába, amikor tőlünk ez mindig is idegen volt?

A halloween neve jelentése mindenszentek, mert okt 31-n éjjel ünneplik vagyis a katolikus mindenszentek előestéjén. Eredete viszont egyáltalán nem amerikai ünnep volt ez. Visszanyúlik egészen az ókori keltákig, akik Britanniában és Észak-Franciaországban éltek. Az ő pogány papjaik, varázslóik voltak a druidák. Természetimádók és szellemimádók voltak, akik ezt a napot a halál istenének szentelték. Ezen a napon gyermekáldozatot mutattak be. A kiszemelt család gyermekét elvitték. A szerencsétlenül járt család háza elé állították azt a bizonyos töklámpást, ami az ünnep szimbóluma. A gyermekáldozat a szellemeket és boszorkányokat volt hivatott távol tartani. A rómaik az első században meghódították Britanniát, de ez a szörnyűség ezzel nem szűnt meg. Sőt a rómaik hazahozták ezt a szokást Rómába. 835-ben IV. Gergely pápa erre a napra vezette be a minden szenteket ünnepét, hogy a halloweent kiiktassa. A dolog azonban másfelé is terjedt. 1800-as években éhínség volt Írországban. Az Amerikába kitelepült írek magukkal vitték a halloween ünnepet, ők honosították meg. Azóta is nagy népszerűségben örvend. Mára annyi maradt belőle, hogy töklámpással járnak a gyerekek, boszorkánynak vagy szellemnek öltöznek és csokit kéregetnek. A boszorkányok, szellemek, varázslatok, okkult jelképek használata ezen a napon kötelező. Előkerültek a boszorkánykellékek, horror filmek meg hasonlók. Az egész arra megy ki, hogy a gyermekekkel megkedveltessék a okkultizmust. Ne érezzék annak veszélyeit, és könnyelműen lépjenek kapcsolatba ilyen okkult dolgokkal. Ha a híradó, a tévé ezt reklámozza, akkor csak idő kérdése, hogy a farsanghoz hasonlóan ez is teret hódítson a kisiskolások között. Ez valami olyan, amire jó előre felkészülni.

Keresztyén családok gyermekei nem vehetnek részt ilyen rendezvényeken, mert Isten az okkult világ dolgait nekünk megtiltotta, mint rendkívüli veszély forrását. A Biblia világosan beszámol arról, hogy az utolsó időben az emberek sötétsége megnő. Az ördögi tanítások vonzóak lesznek, az ige tanítása iránt pedig megkeményednek. Először játékos formában ismerkedik a gyermek az okkultizmussal. Halloween ünnepen, okkult mesékben, egy-egy horrorfilmben, thrillerben. Aztán onnan már csak egy lépés, rákeres az interneten és próbálgatja az ördöggel a kapcsolatfelvételt.

5 Mózes 18-ban Isten világosan figyelmezteti az ő népét, hogy a pogány népek okkult dolgait, utálatos dolgait Isten népe ne tanulja el. Az Újszövetségben sem más a helyzet. Az ApCsel 19-ben az  Efézusi keresztyének megtérésük után halomra hordták az okkult könyveiket és elégették azokat.

2Okkult praktikák az iskolákban. A felnőtteket más viszi bele az okkultizmusban. A hitetlen felnőttek félnek a betegektől, a jövőtől, stb. Félelmein úgy próbál segíteni, hogy igyekszik megtudni a jövőt, betegség esetén okkult erőkkel gyógyíttatni magát, szerencsét biztosítani, stb.

A fiataloknál egészen más a helyzet. Őket sokszor az unalom, a semmittevés, az életuntság vagy éppen a lustaság visz bele az okkultizmusba, mert mire tanuljon, amikor ki is lehet ingázni, hogy melyik tételt húzza ki. Vagy éppen az agykontrol nevű ördögi módszerrel majd segít az egyetem elvégzésében. Az agykontrol ugyanaz a budhista és hindu okkult meditációs praktika, amit évezredek óta csinálnak keleten. Itt nálunk ezt Sylva-féle agykontrol néven adták el, mint valami tudományos dolgot. A jelenség a vad karizmatikus mozgalmak vezetőinek az írásaiban is előfordul. Nagy agyi képességeket ígérnek, valamit talán adnak is, aztán az illető diák a végén nem tud megtérni, üldözési mániája van, idegösszeomlást kap vagy hangokat hall, amelyek öngyilkosságra unszolják.

Egy bizonyságtételt olvastam. Az illetőt Warmer Rózsának hívják. Egy magyar zsidó lány a világháború alatt, Pesten volt egyetemista. (könyvének címe: Ellenszélben) A hallgató társai elvitték egy érdekes alkalomra, egy szeánszra, ahol halott emberek lelkeivel lépnek kapcsolatban és kérdeznek tőle dolgokat, igazából az ördögöktől. Az alkalmon egyik vezető megbiztatta Rózsát, hogy belőle nagyon jó médium válna. Azt lett a vége, hogy hangokat hallott és erőteljes késztetést érzett, hogy végezzen magával. Aztán az Úr könyörült rajta, megszabadította és keresztyén lett.

Egyetemisták, főiskolások gyakran érdekesnek találják ezt a dolgok. Vagy csak jó hatást akarnak kelteni a többiekre, hogy nem mondják rá a nemet, amikor valaki ilyen ötlettel áll elő. Sok áldozata van ennek a kíváncsiságnak.

A kisiskolás kori jósolgatástól egészen az agykontrolig és az értelmiség által kedvelt spiritizmusig sokszor találkozik egy fiatal az iskolás kor alatt az okkultizmussal. Erre nemet kell mondani.

Isten mondja a 3 Mózes 26-ban és a 20-as részben: „Varázslást ne űzzetek, és ne jövendölgessetek! Ne forduljatok halottidézőhöz és ne tudakozódjatok jövendőmondónál… Ellen fordulok az ilyen embernek és kiirtom népe közül.” 5 Mózes 18-ben pedig azt mondja Isten, hogy ne legyen köztetek varázslást űző, szellemidéző, jövendőmondó.

3Az okkultizmus veszélye a tévében és az interneten. Az okkult filmek megsokasodtak. Ma már nem a testiesség a menő, mert megunták az emberek a sok izmot és pucérságot. Most már az ismeretlen szellemi világ és a képzelet szárnyalása borzongatja az emberi fantáziát. A fanthasy, sci-fi,  horror és thriller filmek tömkelege lepte el a tévé és az internet műsorait. A mesékben ugyanúgy azok a mesék a menők, amelyek szellemekkel, varázslókkal, boszorkányokkal van tele. Megjelent az új eszménykép: a tini boszorkány. Ma már nem a kémlányok ugrabugrálnak a mesékben, hanem tini boszorkányok mentik meg a világot. A fiúk új eszményképe nem annyira a szuperhős talpig becsületben, hanem a vámpírfiú, aki kénytelen felfedni vámpírkilétét, hogy küzdhessen a szerelméért a többi vámpírral, farkasemberrel meg hasonló aranyos figurákkal ellen.

A sci-fi, mithológikus, a horror és thrirrel filmek mind egy tőről fakadnak. Ez pedig a fantasztikus filmek. Régen is voltak ilyen fantasztikus történetet, amiket szerettek a fiatalok. Például a népmesék. Abban is ott vannak a sárkányok, lovagok, varázslók még az ördögök is. Csak míg egy népmesében tudni lehetett, hogy ki a gonosz és ki a jó, addig a mai filmekben ez összekeveredik. A főhős ugyanolyan varázsló. Itt nem a szegénylegény győzi le a gonosz varázslót, hanem két varázsló harcol, két sárkány hátán. Mind a kettő mágus és okkult praktikákkal foglalkozik. A néző pedig azon drukkol, hogy a jó varázslónak sikerüljön a varázslat. Isten szerint nincs jó meg rossz varázslat. Fehér meg fekete mágia, csak mágia van, csak varázslat van. Egyik is az ördög szolgálja és a másik is. A gyógyító boszorkány és a rontó boszorkány is az ördögtől kapja a hatalmat. Isten teljesen eltilt minket a boszorkányságtól meg a hasonlóktól. Az ördög meg szeretné, ha ezeket a varázslatos dolgokat elfogadnák és megszeretnék a fiatalok. Isten azt szeretné, ha az ő igéje járna a fejünkben és az ő szabadításán gondolkodnánk. Az ördög meg azt, hogy azzal legyen tele a fiatalok szíve, hogy majd a varázslat segít rajtuk. A varázslat ott legyen a mesében, a filmen, az interneten, az iskolatáskán, a füzeten, a pólón, mert most ez a menő. Sötétzöld macskaszemű, gonoszságot sugárzó horrorfilm hősök legyenek a példaképek.

Egy példát szeretnék hozni. Ez a Harry Potter filmek. Herry Potter az elnyomott tinédzser hirtelen kitörési lehetőséget kap, mert meghívják egy boszorkány és varázslóképző szakiskolába. Az elnyomott senkiből főhős lesz a boszorkányiskola segítségével, aki természetesen megmenti a világot.

 A filmben érdekes motívumok jelennek meg. Az első motívum, hogy ha elnyomott jelentéktelen fiatalnak érzed magad, majd a varázserő az, ami segít a felemelkedésben. A másik, hogy az embereket három részre osztja. Vannak a varázslásra képtelenek, ők egy alsóbb kaszt. Vannak a varázserővel bírók. Ők játszák a főszerepet a világ sorsa alakulásában. És van a gonosz, meg a gonosz varázsló, akik rosszra használják fel az egyébként „jó” mágiát. A film úgy mutatja be a mágiát, mint valami mókás, érdekes dolgot, amit a szolgálatunkba állítunk, és minden fog sikerülni. Harry Potter azt, aki a leleményességével, a varázserejével és a becsületességével legyőzi a gonoszt. Itt már nem az van, hogy Istenhez kiáltok, hogy szabadíts meg minket a gonosztól, hanem az, hogy a varázserőhöz folyamodom, mert én is meg tudom szabadítani saját magamat a gonosztól. Ezt úgy hívjuk, hogy önmegváltás, ami lehetetlen. Minket csak az Úr Jézus golgotai kereszthalála tud megváltani, csak ő volt képes arra, hogy a gonoszt legyőzze. A varázsfilmek nem csak az ördögi világgal hoznak össze, de Istentől is elszakítanak, hogy ne magadban higgy és akkor mindent meg tudsz tenni.

Mi a sok mágikus és horror film célja? 1. Lépj kapcsolatba a rejtett szellemi erőkkel. 2. Magadban higgy, mert egy kis varázslattal legyőzöd a gonoszt és megváltod saját magad.

Egy két érdekességet hadd említsek meg, amit a Harry Potter könyvek hoztak magukkal. A tinik nem csak rajongótáborokat hoztak létre, de felkerestek számos angol és amerikai új pogány szervezetet. Így nevezik szépen az újraalapult vagy nyilvánosságot felvállalt okkult vallásokat és klubbokat. Az ilyen szervezetek jelezték, hogy sokan felkeresik őket a Harry Potter könyvek elolvasása után, és nem értik, hogy miért kell megvárniuk a 18 éves korhatárt, hogy tagjai lehessenek az ilyen okkult szakköröknek. Olyan fiúk is elkezdték olvasni a vaskos Harry könyveket, akik addig soha nem olvastak. A baj csak az, hogy semmi mást nem hajlandó olvasni.

Végül pedig egy bizonyságtétel szeretnék mondani a horror filmekről. 14-15 éves koromban külön tévém lett a szobámban és éjjelenként horrort adtak az egyik orosz adón. A horrorban nem a sok gyilkosság és hulla volt borzasztó, hanem az is, hogy az ördögöt mindig egy legyőzhetetlen ellenségnek állította be. Mintegy istent, aki ellen senki nem tud semmit sem tenni. Ez hazugság, mert Jézus legyőzte. A másik rossz, ami sokáig elkísért az a rémálom. Nem csak a filmekben, de az álmaimban és előjöttek az üldözők és halálra üldöztek. Közben pedig rettegtem, mint a Rémálom című horror filmben, hogy ha elkap és álmomban meghalok, akkor a valóságban is meghalok. Mindig arra ébredt, hogy már majdnem elkap az üldöző gonosz. Akkor hallottam egy ifi táborban ezekről a dolgokról, hogy milyen ördögi dolgok ezek, és csak Jézus tud megszabadítani. Akkor imádkoztam, hozzá, hogy szabadítson meg, és többé soha nem jött ez vissza.  A horrorfilmekben nem csak a sok szörnyűség szennyezi az agyad a lelked, hanem az ördög rettegésben fog tartani és rémálmaid lesznek még hosszú évek után is. Ezektől csak az Úr Jézus tud megszabadítani. A horror ma újra divatba jött. Reklámozzák állandóan, fiatalok erről beszélnek. Csak arról nem esik szó, hogy megkötöz vele az ördög a félelmek rabláncába.

Sokszor még keresztyén fiatalok, sőt keresztyén felnőttek is azt mondják, hogy mi a rossz Harry Potterben, a horrorban, az Alkonyatban, hisz ott csak farkasemberek vannak? Isten pedig azt kérdezi tőlük, hogy mi a jó abban? Miért kell egy keresztyén embernek ezekben keresni a kikapcsolódást, a feltöltekezést. Isten azt kérdezi, hogy egy keresztyén fiatal, vagy egy keresztyén család gyermeke miért nem Istenben keresi a gyönyörűségét és abban a szép világban, amit alkotott. A horror ijesztő rondaságai helyett miért nem kell az Isten teremtett szépségei. A sci-fi, horror, thriller, fanthasy filmek tanítása helyett miért nem az ige tanítása, a keresztyén könyvek és a keresztyén közösség az, amin tájékozódunk. Az evangelizációhoz miért nem elég az ige, miért kell hozzá Nárnia, A gyűrűk ura, Hobbit meg az a többi démonikus lény. Isten nem teremtett ilyen lényeket, miért kell őket beleszőni az evangelizációba, miért kell őket vetíteni az ifitalálkozókon. Nincs elég keresztyén film. Vagy már nem csak a néptánc, de a varázslás is divatba jön az egyházakba? Hogy van ez?

Egyet tudok, hogy az efézusi keresztyének megtérésük előtt kemény okkultisták voltak. Ez volt náluk a hivatalos vallás. De amikor megtértek összehordták a könyveket, kupacba rakták és elégették. Azután az igével foglalkoztak, és nem a varázstörténeteket hámozták, hogy hátha van abban is valami jó. A Biblia utolsó oldalán azt olvassuk, hogy a varázslók nem öröklik a mennyek országát, hanem a kénköves tüzes tóba vettetnek. De ott lesznek a mennyországban mindazok, akiket az Úr Jézus megszabadított ezektől a bűnöktől és más bűnöktől is. Az Úr Jézusban kell hinni, majd ő fog vezetni Lelke és igéje által, hogy megmeneküljünk az okkultizmus csapdáitól.                                                                      

0.019 mp